Voedingsadvies & begeleiding rondom Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darmsyndroom, oftewel PDS, komt in Nederland voor bij 15-20% van de vrouwen en 5-20% van de mannen. PDS komt voornamelijk voor tussen het 15e en 65e levensjaar en veroorzaakt meestal langdurig klachten. Ongeveer 1/3 van alle mensen die PDS-achtige klachten hebben, zoekt hulp.

De PDS subtypes

PDS wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik met een veranderd ontlastingspatroon. Momenteel wordt PDS gezien als een aandoening die tot stand komt op basis van drie met elkaar samenhangende mechanismen:een verhoogde sensitiviteit van de darmen (viscerale hypersensitiviteit);veranderde beweeglijkheid van de darmen; veranderde perceptie in bijvoorbeeld pijntolerantie. Op basis van de klachten kan er een onderscheid gemaakt worden tussen 3 verschillende subtypes, namelijk PDS-C, PDS-D en PDS-M. 

PDS-C is PDS met voornamelijk constipatie, PDS-D is PDS met voornamelijk diarree en PDS-M (mengvorm) is PDS met zowel constipatie als diarree.

Het laag FODMAP dieet en PDS

Het lage FODMAP dieet is ontstaan in Australië en er zijn verschillende onderzoeken die uit lijken te wijzen dat het lage FODMAP dieet de klachten kunnen verminderen bij mensen met PDS. Echter,

meer experimenteel onderzoek bij grotere populaties is nodig om hier uitsluitsel over te geven. Vooralsnog kan het lage FODMAP dieet bij sommige mensen zinvol zijn. Het laag FODMAP dieet is een tijdelijk dieet. Het is een streng dieet gekenmerkt door een 6 weken durende eliminatie fase, waarna tijdens de herintroductiefase één voor één een FODMAP opnieuw geïntroduceerd wordt in het voedingspatroon. Wij raden aan dit dieet alleen onder begeleiding van een diëtist te volgen. De kans op het ontstaan van tekorten is namelijk aanwezig bij de eliminatie van productgroepen.

Wat kun je bij de diëtist verwachten?

Op basis van jouw doorverwijzing en de informatie die bij de intake verzameld wordt, stellen we vast welk subtype PDS je hebt en wat jouw voornaamste klachten zijn. Ook bekijken we of het zinvol is en of je gemotiveerd bent om het lage FODMAP dieet te proberen. Belangrijk is om te vermelden dat er tot dusver (nog) geen sterk wetenschappelijk bewijs is dat er een bepaald dieet bestaat om PDS te verhelpen. Wel wijzen verschillende (met name beschrijvende) onderzoeken uit dat het laag FODMAP dieet bij ongeveer 75% van mensen met PDS lijkt te helpen.​

Vind je het FODMAP dieet te extreem? Dan kunnen we je ook helpen om je buikklachten te lijf te gaan, door middel van passende voedingsadviezen.

Het belangrijkste is in ieder geval het streven naar een volwaardig voedingspatroon en een gezond BMI. Denk bijvoorbeeld aan volwaardige voeding

bij een lactosevrij of glutenvrij dieet. 

De diëtist van Diëtistenpraktijk van den Heuvel & Bourhim helpt je bij het behouden van een gezond voedingspatroon en bij het bedenken van alternatieven en vervangers voor bepaalde producten, die je nu misschien liever niet meer eet of drinkt. Ook geven wij eerlijke adviezen over de relatie tussen wat je eet en jouw klachten, zonder te beloven dat er een wondermiddel bestaat. Samen streven we naar een betere kwaliteit van jouw leven in de breedste zin van het woord.