Ma - Vr : 8:00 - 17:00

Zat – Zon : Gesloten

Karel Doormanstraat 127

1055 VE, Amsterdam
a

Maagverkleining Diëtist Amsterdam – eetpatroon na de Gastric Bypass of Gastric Sleeve

Dit is wat een maagverkleining is

Bariatrische Chirurgie, oftewel een operatieve maagverkleining, is de verzamelnaam voor alle operatieve ingrepen met als doel om morbide obesitas te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn de Gastric Bypass en de Gatsric Sleeve. Dit zijn ingrepen die erop gericht zijn om de voedingsinname te verkleinen, en soms de opname van voedingsstoffen te verhinderen, wat een flinke gewichtsafname tot gevolg heeft.

Het aantal bariatrische ingrepen is over de afgelopen jaren flink gestegen en verwacht wordt dat dit aantal zal toenemen. De behandeling van morbide obesitas middels bariatrische chirurgie kunnen gezondheidsproblemen gerelateerd aan het overgewicht, effectief verholpen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Diabetes Type II, hypertensie, hypercholesterolemie of gewrichtsklachten. Ook kan de stemming verbeteren en kan de bariatrische patiënt na een ingreep meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

Afvallen voor de operatie

Voordat bariatrische chirurgie plaats kan vinden, zijn een aantal pre-operatieve voedingsadviezen belangrijk. Soms raadt de chirurg aan om een aantal kilo’s af te vallen voordat een operatie mag plaatsvinden.

Dit om het vet wat zich bij morbide obesitas rondom de lever heeft ontwikkeld, te minimaliseren. De lever ligt voor de maag. Hoe meer vet rondom de lever, hoe risicovoller een operatie kan zijn. Misschien wil je zelf nog aan de slag met je voeding en leefstijl voordat je deze operatie in stapt. We helpen je hierbij graag verder!

Eetpatroon na de Gastric Bypass of Gastric Sleeve

Na een maagverkleining verandert er veel in het lichaam en in je leven. Het aanpassen van de leefstijl is essentieel bij succesvolle gewichtsafname na de operatie. De maag is kleiner (Gastric Sleeve) en na een Gastric Bypass is er ook nog eens een stuk van de dunne darm verwijderd, waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen.

Er kunnen makkelijker tekorten in vitaminen en mineralen tekorten. Zo wordt het ten strengste aangeraden om de rest van je leven vitamines te blijven nemen (speciaal afgestemd op de maagverkleining). Je kunt ook last hebben van een verminderde verdraagzaamheid voor bepaalde voedingsmiddelen, die je voor de operatie wel makkelijk kon eten.

Voeding rondom een maagverkleining

Voordat een Gastric Bypass wordt uitgevoerd kan vanuit het ziekenhuis worden aangeraden wat af te vallen in verband met de vervetting van de lever. De diëtisten van Diëtistenpraktijk van den Heuvel & Bourhim zijn gespecialiseerd in voeding rondom een bariatrische ingreep en kunnen je ondersteunen bij passende adviezen. Ook na een maagverkleinende operatie kunnen wij jou ondersteunen. In 2010 publiceren diëtisten Margot en Noufissa een wetenschappelijk artikel in Obesity Surgery naar de zoetbehoefte bij patiënten met morbide obesitas. Wij hebben de kennis in huis om je verder te helpen!​Neem direct contact met ons op om een afspraak in te plannen en start vandaag met een gezondere leefstijl.